Sedassers

 Hem entrat al mes de juny, mes que, a pagès, es caracteritza per la sega i lligat a la sega, fa anys, apareixien els sedassaires ambulants.Sedàs

Què eren els sedassaires?  Eren els artesans que feien i venien els sedassos o garbells. Els sedassos eren estris fets amb cercles de fusta i una malla de ferro, plena de forats.

Els sedassos podien tenir els forats més o menys petits, en funció de la grana o material que hagués de garbellar-s’hi.  

Dels sedassaires també se’n deia sedassers.

Sedasser té un altre sentit: sedasser és sinònim de xafarder, de tafaner. Coneixíeu aquesta paraula? Hi ha qui diu que no l’ha sentida mai, en canvi, a l’Empordà encara es fa servir.

[@more@]

Quant a nuriettaupi

Sóc empordanesa de naixement i de cor. M\'apassiona escriure i explicar-vos els meus pensaments i opinions i també escriure en aquest bloc. De fet, sense vosaltres, no tindria sentit Gràcies per visitar-me.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Sedassers

  1. B.Costa diu:

    Jo més que sedàs n’hauria dit garbell, justament perquè és fa servir per garbellar. Garbellar si que és una paraula que le he sentida sobre tot per Osona. Per altra banda l’expressió “a mi no em faran passar pel sedàs” també la havia sentit usar sovint tot i que cada cop menys.

  2. Escèptic diu:

    Doncs per la plana coneixem bé els sedassos, o coneixíem perquè els joves supose que ni sabran que és un sedàs encara que l’utilitzen. Igual en un futur sabran el seu nom en anglès…

Els comentaris estan tancats.